www.leidieniemeijer.com
 
Home
 
Psychotherapie
Therapie
Relatietherapie
Traumabehandeling
Supervisie
 
Trainingen en cursussen
Assertiviteit
Partnercommunicatie
Opvoeding
groep
Doel en inhoud
Hoezo een cursus?
Effecten van ouderschap
Printbare tekst
 
Workshops
Workshop Portugal
 
Over mijzelf
Samenwerking
Opleiding
Ervaring
 
Contactgegevens
Tarieven
Adres en kaartje
 
info@leidieniemeijer.com
 

Cursus Opvoeding


Oorzaak?

Het niet mogen voelen of uitdrukken van gevoel, heeft veel te maken met de eigen moeite van de opvoeders met gevoelens. Vaak mochten ouders, toen zij zelf kind waren, al niet boos, bang of verdrietig zijn. Zij weten dan geen raad met een kind, dat deze gevoelens zomaar uit. In plaats van het kind te helpen hoe en wanneer het zijn gevoel kan laten zien, stimuleren opvoeders hun kind onbewust juist dat gevoel te onderdrukken en weg te poetsen.

Er zijn ook ouders die zich wel bewust zijn van de beperkende invloed van de opvoeding door hun eigen ouders. Zij willen het anders doen en gaan dan nogal eens precies het tegenovergestelde doen. Zelf tè streng opgevoed, laten zij kun kinderen tè vrij, of nemen hen alles uit handen, hetgeen bij het kind toch kan leiden tot grote onzekerheid en afhankelijkheid.

Voorbeeld
Een huiselijk voorbeeld van hoe je een kind onzeker maakt: Angela van twee, drie jaar wil ’s ochtends absoluut zelf bepalen wat ze aantrekt. Moeder heeft de kleertjes de avond tevoren al klaargelegd om snel naar haar werk te kunnen gaan. ’s Morgens ontstaat een flinke strijd tussen moeder en dochter. Angela wordt gedwongen aan te trekken wat klaar ligt en de ruzie kost veel tijd. Beiden komen te laat. Angela en haar moeder starten de dag met een rotgevoel. Hoe zou je dat anders kunnen aanpakken? Leg een aantal kleren klaar en laat het kind zelf uitzoeken. Door het kind niet te stimuleren in eigen keuze kan het kind onzeker worden en later bijvoorbeeld met alle winden meewaaien. Natuurlijk is daar meer voor nodig dan eens een keer niet zelf je kleren mogen uitzoeken. Het gaat om de herhaling, of ouders hun kind gewoonlijk wel of geen ruimte geven voor zijn eigenheid.

Autoriteitsconflicten beginnen vaak al in de babytijd. “laat het kind maar huilen” dat is goed voor de longen anders reageert de baby jou”, is een veel gehoorde uitspraak, in plaats van na te gaan wat baby nodig heeft. Wordt er goed op de behoeftes van baby gereageerd, dan leert het kind al van baby af aan dat er naar hem geluisterd wordt, hetgeen hem in zijn latere leven de nodige assertiviteit oplevert. Dit houdt niet in dat een kind altijd zijn zin moet hebben, grenzen en overleg zijn eveneens nodig te leren.

 
Hoezo een cursus opvoeding? Top

© 2004-2016 Niemeijer Consult. Tekeningen: F.F.H. van Dorsten. All rights reserved.