www.leidieniemeijer.com
 
Home
 
Psychotherapie
Therapie
Relatietherapie
Traumabehandeling
Supervisie
 
Trainingen en cursussen
Assertiviteit
groep
Wat is assertief?
Voor wie geschikt?
Wat leer je?
Wat houdt het in?
Hoe lang duurt het?
Tarieven cursus
Printbare tekst
Partnercommunicatie
Opvoeding
 
Workshops
Workshop Portugal
 
Over mijzelf
Samenwerking
Opleiding
Ervaring
 
Contactgegevens
Tarieven
Adres en kaartje
 
info@leidieniemeijer.com
 

Cursus Assertiviteit


Wat is assertief?

Assertief zijn wil zeggen: kunnen uiten wat je denkt en voelt zonder een ander nodeloos te kwetsen met respekt voor jezelf en respekt voor de ander.
Wanneer je geleerd hebt assertief te zijn heb je een keuze mogelijkheid in je reakties op situaties en hoef je niet meer als uit een soort reflex met steeds dezelfde reaktie op een situatie te reageren.

Hierbij zit er nog een klein addertje onder het gras. Het gaat er niet altijd om zonder meer het gevoel te uiten dat als het ware bovenop ligt. Ik let er in de cursus op, of iemand zijn authentieke gevoel uit of een substituutgevoel. Mijn aandacht richt zich op het opzoeken van het oorspronkelijke gevoel en dat te leren uiten.

Authentiek gevoel of substituutgevoel
Onder authentiek versta ik “je oorspronkelijke gevoel”, van dat gevoel ben je jezelf vaak niet eens meer bewust, je hebt veelal in je jeugd geleerd, welk gevoel thuis of op school gewaardeerd werd en welk gevoel niet. Zo'n aangeleerd gevoel is dan het substituutgevoel, een gevoel dat het oorspronkelijke is gaan vervangen. Bij het uiten van een substituutgevoel voel je geen opluchting, bij het uiten van het oorspronkelijke gevoel wel.

Twee voorbeelden die vaak voorkomen:
Vrouwen werden als meisje vroeger vaak getroost als ze huilden, maar kregen op hun kop als ze boos waren. Zo konden ze leren om wanneer ze eigenlijk boos waren voortaan maar te gaan huilen. Uiteindelijk zijn ze zich zelfs hun boosheid niet meer bewust als ze huilen. Ik noem de boosheid dan het authentieke gevoel en het huilen het uiten van een substituutgevoel. Bij mannen was er in hun jeugd toen ze jongens waren vaak geen waardering voor het uiten van angst, “kom op, flink zijn”, was nogal eens het motto. Gevolg: mannen worden boos wanneer zij eigenlijk bang zijn. Bang is dan het oorspronkelijke gevoel en boos het substituutgevoel.
 
Inleiding Voor wie is de cursus geschikt?

© 2004-2016 Niemeijer Consult. Tekeningen: F.F.H. van Dorsten. All rights reserved.